Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Dieta świąteczna!

  • Składniki:
  • Mięso wieprzowe mielone z szynki  150 g
  • Śliwki suszone  25 g
  • Ziemniaki  120 g
  • Buraki czerwone  160 g
  • Siemię lniane mielone  7 g
  • Sok z cytryny, przyprawy bez soli - do smaku

Dla osób odchudzających się święta  to wyzwanie! Jednak dzięki najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” będzie to wyjątkowo proste ! Wśród propozycji świątecznych potraw, które będą jednak lżejsze i zdrowsze niż ich tradycyjne zamienniki znajdziecie: jajka faszerowane tuńczykiem , fit Mazurka na ryżowym waflu, świąteczne kotlety ze śliwką i ziemniakami „w mundurkach” oraz warzywną zapiekankę z mozzarellą. A wszystkie dania  proste i szybkie w przygotowaniu. Poniżej prezentujemy przepis na świąteczny obiad!

  • Składniki:
  • Mięso wieprzowe mielone z szynki  150 g
  • Śliwki suszone  25 g
  • Ziemniaki  120 g
  • Buraki czerwone  160 g
  • Siemię lniane mielone  7 g
  • Sok z cytryny, przyprawy bez soli - do smaku

Wykonanie:

 

Mięso przyprawiamy. Siemię lniane namaczamy w niewielkiej ilości wody i odstawiamy na kilka minut aż napęcznieje a następnie dodajemy do mięsa. Wilgotnymi rękami robimy z mięsa kulkę którą rozpłaszczamy na placek na środku kładziemy śliwki i  zawijamy tak aby śliwki znalazły się w środku mięsa. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Buraki pieczemy lub gotujemy do miękkości i ścieramy na tarce . Przyprawiamy sokiem z cytryny i dowolnymi przyprawami bez soli i podduszamy przez kilka minut w razie potrzeby  podlewając wodą. Ziemniaki gotujemy w mundurkach i kroimy na plasterki.