Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Zapiekana cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem

  • Składniki:
  • Cukinia mała ok 350 g
  • Soczewica zielona 50 g
  • Słonecznik, nasiona 30  g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Natka pietruszki 10 g
  • Pieprz do smaku

Truskawki i szparagi królują na wiosennych straganach i stołach, tak więc nie może ich również zabraknąć w najnowszej diecie z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. Tym razem wśród fit propozycji znajdą się dania wegetariańskie:

  • kanapka z pastą jajeczną, szczypiorkiem i ogórkiem
  • kokosowy krem z truskawkami
  • pieczona cukinia faszerowana soczewicą i słonecznikiem
  • sałatka ze szparagami, rukolą i pomidorami

Proponowane dania nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale, co najważniejsze, w odpowiednio dla każdego dobranej gramaturze pomagają w efektywnej redukcji kilogramów. A dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się w stylu fit prezentujemy przepis na Cukinię faszerowaną zieloną soczewicą i słonecznikiem z najnowszej diety dostępnej  już od piątku 24 maja.  Smacznego!

  • Składniki:
  • Cukinia mała ok 350 g
  • Soczewica zielona 50 g
  • Słonecznik, nasiona 30  g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Olej rzepakowy 10 g
  • Natka pietruszki 10 g
  • Pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinię przekrajamy wzdłuż na pól i delikatnie  wydrążamy  środek . Soczewicę  gotujemy ok. 30 min.  Słonecznik  podprażamy na suchej patelni  i mielimy np. w młynku. Soczewicę , słonecznik oraz wydrążoną część cukinii mieszamy, przyprawiamy, dodajemy olej  i  całość blendujemy . Farszem wypełniamy połówki cukinii . Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40 min. Po upieczeniu ozdabiamy pietruszką .