Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Ziemniaczano – serowe placki!

  • Składniki:
  • Ziemniaki  170 g
  • Twaróg półtłusty  85 g
  • Pieczywo chrupkie lekkie  2 szt
  • Żółtko jaja kurzego  1szt
  • Warzywa  170 g
  • Cebula  70 g
  • Oliwa z oliwek  1 łyżka
  • Pieprz -  do smaku

Najnowsza dieta z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości, to dieta w stylu wege! Kanapki z klasycznym hummusem z ciecierzycy i sezamowej pasty Tahini, ryżowe wafle przekładane nutellą z suszonych moreli, orzechów włoskich i kakao oraz proste w wykonaniu ziemniaczano- twarogowe placki przypadną zapewne do gustu również osobom, które wolą dania mięsne. Natomiast twarożek z rzodkiewką przypomni wszystkim, że wkrótce wiosna i czas robić formę na lato!

  • Składniki:
  • Ziemniaki  170 g
  • Twaróg półtłusty  85 g
  • Pieczywo chrupkie lekkie  2 szt
  • Żółtko jaja kurzego  1szt
  • Warzywa  170 g
  • Cebula  70 g
  • Oliwa z oliwek  1 łyżka
  • Pieprz -  do smaku

Wykonanie:

 

Ugotowane ziemniaki ucieramy z twarogiem na gładką masę, dodajemy zmielone pieczywo chrupkie, surowe żółtko oraz drobno pokrojoną i zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulkę. Doprawiamy i formujemy kotlety. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok 30 min. lub smażymy na dietetycznym oleju. Spożywamy z dowolnymi warzywami. Danie można przygotować w postaci sałatki ziemniaczanej. Ugotowane ziemniaki oraz twaróg kroimy w kostkę. Dodajemy ugotowane żółtko, warzywa, pieprz oraz oliwę. Sałatkę spożywamy z pieczywem chrupkim.