Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka 120 g
  • Masło bez dodatków 20 g
  • Ser mozzarella 10 g
  • Siemię lniane 15 g
  • Otręby owsiane 15 g
  • Kapusta czerwona 150 g
  • Cebula 40 g
  • Ocet winny do smaku
  • Papryka wędzona/pieprz cayanee/czosnek niedźwiedzi do smaku

Devolay z modrą kapustą

W najnowszej diecie devolay z modrą kapustą w stylu fit!

Już od poniedziałku 3 lutego, w naszych dietach dostępna jest kolejna propozycja zestawu z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości. Tym razem wśród proponowanych dań znajdzie się m.in. kotlet devolay ze śląskim akcentem w postaci modrej kapusty. A wszystko w stylu fit!

Pozostałe propozycje posiłków w najnowszym zestawie to: rozgrzewająca owsianka ze śliwkami miodem i imbirem, sałatka z kurczakiem z zimowych warzyw z orzechami nerkowca i jogurtem, oraz pyszne placuszki selerowo – orzechowe. Proponowane dania jak zwykle nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale, co najważniejsze, motywują i pomagają w efektywnej redukcji kilogramów bez wyrzeczeń.

A dla wszystkich szukających inspiracji na obiady w stylu fit prezentujemy przepis na devolay z modrą kapustą. Smacznego!

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka 120 g
  • Masło bez dodatków 20 g
  • Ser mozzarella 10 g
  • Siemię lniane 15 g
  • Otręby owsiane 15 g
  • Kapusta czerwona 150 g
  • Cebula 40 g
  • Ocet winny do smaku
  • Papryka wędzona/pieprz cayanee/czosnek niedźwiedzi do smaku

Wykonanie:

Mięso kroimy tak jak na schabowe i delikatnie rozbijamy. Na środku kotleta układamy ¼ gramatury masła,czosnek oraz ser. Brzegi kotleta składamy do środka a następnie zwijamy w rulonik. W razie potrzeby kotleta można spiąć wykałaczką. Siemię lniane mielimy i dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby powstała „papka” przyprawiamy i czekamy 2-3 minuty. Kotlety obtaczamy w siemieniu a następnie w otrębach w zależności od gramatury raz lub kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Kapustę podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Cebulę dusimy pod przykryciem z masłem i z kilkoma łyżkami wody a następnie dodajemy pieprz cayanee oraz paprykę wędzoną. Cebulę dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy octem winnym.


Nasze poprzednie diety:

  • Składniki:
  • Mięso z ud kurczaka ze skórą 100 g
  • Marchew 30 g
  • Pietruszka, korzeń 20 g
  • Seler korzeniowy 15 g
  • Por 10 g
  • Koncentrat pomidorowy 20 g
  • Otręby owsiane 4 g
  • ziele angielskie, liść laurowy do smaku
  • Przyprawa do flaków bez soli do smaku
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 30 g
  • Otręby owsiane 20 g
  • Siemię lniane 5 g
  • Drożdże suszone 3 g
  • Czarnuszka do smaku

Wykonanie:

„Flaczki”

Mięso oraz liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do zimnej wody , a gdy zagotuje się dorzucamy pokrojone w słupki warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy mięso i kroimy je na paski lub rozdrabniamy wzdłuż włókien i wrzucamy z powrotem do warzyw . Na koniec dodajemy zmielone otręby owsiane, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy Całość mieszamy i gotujemy kilka minut. Przyprawę do flaków możemy zrobić samodzielnie łącząc (w przybliżeniu): majeranek 50 % , czosnek 20 %, papryka słodka 10 % papryka ostra 10 % imbir 5 % gałka muszkatołowa 5 %. Pieczywo przygotowujemy w przepisu ze śniadania.

„Pieczywo”

Mąkę, połowę otrębów i drożdże mieszamy ze sobą . Drugą połowę otrębów i siemię mielimy w młynku. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy czarnuszkę . Do całości dodajemy ok 50 ml. wody i z ciasta formujemy bułeczkę w dowolnym kształcie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na ok. 15 min aby lekko wyrosło , a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Uwaga: Ciasto łatwiej jest uformować gdy mamy zmoczone ręce. Pieczywo z tego przepisu nie wyrasta zbyt wysokie.


  • Składniki:
  • Kasza jaglana 60 g
  • Skrobia ziemniaczana 19 g
  • Ser twarogowy półtłusty 60 g
  • Fasolka szparagowa mrożona 60 g
  • Rukola 24 g
  • Słonecznik 12 g
  • Olej rzepakowy 7 g
  • Sok z cytryny 1 łyżka

Wykonanie:

Kaszę dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy „na gęsto” a drugą połowę na sucho mielimy w młynku. Ugotowaną kaszę studzimy, blendujemy i dodajemy do niej, zmieloną suchą kaszę jaglaną oraz skrobię ziemniaczaną i zagniatamy . Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na skośne kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody a następnie odcedzamy. Ziarna słonecznika, rukolę, olej i sok z cytryny mieszamy, blendujemy i dodajemy do kopytek wymieszanych z ugotowaną fasolką. Danie posypujemy twarogiem. Uwaga: jeśli ciasto na kopytka byłoby zbyt rzadkie można je przygotować w postaci klusków kładzionych , nabierając ciasto łyżką i wrzucając tak jak kopytka do wrzątku.