W najnowszej diecie devolay z modrą kapustą w stylu fit!
Już od poniedziałku 3 lutego, w naszych dietach dostępna jest kolejna propozycja zestawu z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości. Tym razem wśród proponowanych dań znajdzie się m.in. kotlet devolay ze śląskim akcentem w postaci modrej kapusty. A wszystko w stylu fit!
Pozostałe propozycje posiłków w najnowszym zestawie to: rozgrzewająca owsianka ze śliwkami miodem i imbirem, sałatka z kurczakiem z zimowych warzyw z orzechami nerkowca i jogurtem, oraz pyszne placuszki selerowo – orzechowe. Proponowane dania jak zwykle nie tylko „kuszą” walorami smakowymi, są urozmaicone i proste w przygotowaniu, ale, co najważniejsze, motywują i pomagają w efektywnej redukcji kilogramów bez wyrzeczeń.
A dla wszystkich szukających inspiracji na obiady w stylu fit prezentujemy przepis na devolay z modrą kapustą. Smacznego!
Wykonanie:
Mięso kroimy tak jak na schabowe i delikatnie rozbijamy. Na środku kotleta układamy ¼ gramatury masła,czosnek oraz ser. Brzegi kotleta składamy do środka a następnie zwijamy w rulonik. W razie potrzeby kotleta można spiąć wykałaczką. Siemię lniane mielimy i dodajemy do niego odrobinę wody tak, aby powstała „papka” przyprawiamy i czekamy 2-3 minuty. Kotlety obtaczamy w siemieniu a następnie w otrębach w zależności od gramatury raz lub kilka razy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Kapustę podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Cebulę dusimy pod przykryciem z masłem i z kilkoma łyżkami wody a następnie dodajemy pieprz cayanee oraz paprykę wędzoną. Cebulę dodajemy do kapusty. Całość doprawiamy octem winnym.
Wykonanie:
„Flaczki”
Mięso oraz liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do zimnej wody , a gdy zagotuje się dorzucamy pokrojone w słupki warzywa i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy mięso i kroimy je na paski lub rozdrabniamy wzdłuż włókien i wrzucamy z powrotem do warzyw . Na koniec dodajemy zmielone otręby owsiane, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy Całość mieszamy i gotujemy kilka minut. Przyprawę do flaków możemy zrobić samodzielnie łącząc (w przybliżeniu): majeranek 50 % , czosnek 20 %, papryka słodka 10 % papryka ostra 10 % imbir 5 % gałka muszkatołowa 5 %. Pieczywo przygotowujemy w przepisu ze śniadania.
„Pieczywo”
Mąkę, połowę otrębów i drożdże mieszamy ze sobą . Drugą połowę otrębów i siemię mielimy w młynku. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy czarnuszkę . Do całości dodajemy ok 50 ml. wody i z ciasta formujemy bułeczkę w dowolnym kształcie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 60 stopni na ok. 15 min aby lekko wyrosło , a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Uwaga: Ciasto łatwiej jest uformować gdy mamy zmoczone ręce. Pieczywo z tego przepisu nie wyrasta zbyt wysokie.
Wykonanie:
Kaszę dzielimy na pół. Jedną połowę gotujemy „na gęsto” a drugą połowę na sucho mielimy w młynku. Ugotowaną kaszę studzimy, blendujemy i dodajemy do niej, zmieloną suchą kaszę jaglaną oraz skrobię ziemniaczaną i zagniatamy . Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na skośne kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy do momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody a następnie odcedzamy. Ziarna słonecznika, rukolę, olej i sok z cytryny mieszamy, blendujemy i dodajemy do kopytek wymieszanych z ugotowaną fasolką. Danie posypujemy twarogiem. Uwaga: jeśli ciasto na kopytka byłoby zbyt rzadkie można je przygotować w postaci klusków kładzionych , nabierając ciasto łyżką i wrzucając tak jak kopytka do wrzątku.