Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W diecie Wielkanocnej – barszcz biały w wersji fit !

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka  80 g
  • Włoszczyzna   80 g
  • Ziemniaki   60 g
  • Chrzan świeży   do smaku
  • Śmietana  12%
  • Masło bez dodatków  10 g
  • Majeranek, papryka wędzona, czosnek, pieprz   do smaku
  • Sok z cytryny, natka pietruszki do smaku

Przed nami Święta Wielkanocne! Jak przetrwać je będąc na diecie ? Nic prostszego! W najnowszym zestawie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości proponujemy świąteczne dania w wersji FIT. Barszcz biały z „wędzonymi kiełbaskami” sałatka warzywna z jajkiem i ziemniakami, prosty mazurek na waflu z pysznym kremem i bakaliami oraz zapiekane szparagi to dania, które pozwolą wam przejść „lekko” przez święta i cieszyć się w gronie najbliższych ich duchowym wymiarem.

  • Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka  80 g
  • Włoszczyzna   80 g
  • Ziemniaki   60 g
  • Chrzan świeży   do smaku
  • Śmietana  12%
  • Masło bez dodatków  10 g
  • Majeranek, papryka wędzona, czosnek, pieprz   do smaku
  • Sok z cytryny, natka pietruszki do smaku

Wykonanie:

Zmielone mięso z kurczaka przyprawiamy pieprzem, czosnkiem oraz wędzoną papryką i formujemy na kształt kiełbasek. Włoszczyznę oraz ziemniaki kroimy w drobną kostkę (Włoszczyznę można użyć mrożoną). Chrzan ścieramy na tarce. Warzywa i „kiełbaski” wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 20 min. Następnie dodajemy sok z cytryny, śmietanę i masło. Zupę doprawiamy pieprzem, czosnkiem i opcjonalnie majerankiem. Posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki.