Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Dieta z meksykańskim akcentem

  • Składniki:
  • Mieszanka meksykańska - mrożona 170 g
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej  90 g
  • Makaron pełnoziarnisty 45 g
  • Pomidory krojone, bez soli z puszki  140 g
  • Papryka ostra i słodka, kumin, czosnek - do smaku

Przełom zimy i wiosny to czas, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców nie jest zbyt duży, dlatego warto urozmaicić nasz jadłospis sięgając po mrożonki, które mogą przenieść nas kulinarnie wręcz w różne strony świata np. do Meksyku …

My oczywiście inspirujemy proponując w najnowszej odsłonie diet z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości prosty i szybki w wykonaniu przepis na pełnoziarnisty makaron po meksykańsku.   Pozostałe posiłki również nie będą nudne.

Proteinowe batoniki, buraczkowe guacamole z pietruszkowymi frytkami, oraz sałatka z kapusty pekińskiej to propozycje posiłków, które urozmaicą dietę odchudzających się z nami osób, wybierających ten właśnie zestaw.

Dodatkowo, przepisy na guacamole z frytkami, oraz batoniki dostępne będą również w „wersji dla zapracowanych”.

 A już dziś proponujemy na obiad makaron po meksykańsku!

  • Składniki:
  • Mieszanka meksykańska - mrożona 170 g
  • Mięso mielone z łopatki wieprzowej  90 g
  • Makaron pełnoziarnisty 45 g
  • Pomidory krojone, bez soli z puszki  140 g
  • Papryka ostra i słodka, kumin, czosnek - do smaku

Wykonanie:

Makaron oraz mieszankę zalewamy wrzątkiem, gotujemy 10-12 minut i odcedzamy. Mięso przyprawiamy i wrzucamy na patelnię i dusimy pod przykryciem ok 10 min, podlewają w trakcie wodą.  Mięso, oraz pomidory dodajemy do makaronu z warzywami i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 10 minut, pod koniec gotowania bez przykrycia w celu ew. zredukowania płynu.