Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Grochówka z pęczakiem

  • Składniki:
  • Groch łuskany połówki 25 g
  • Kasza jęczmienna, pęczak 15 g
  • Włoszczyzna krojona mrożona 80 g
  • Jogurt grecki 30 g
  • Żółtko kurze 1 szt.
  • Masło bez dodatków 5 g
  • Natka pietruszki do smaku
  • Czosnek/majeranek/papryka wędzona/pieprz do smaku

Za oknem chłodna jesienna aura, dlatego też w najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” proponujemy rozgrzewającą grochówkę z .. Kaszą jęczmienną. W najnowszym zestawie nie zabraknie również innych pysznych, rozgrzewających dań. Kanapki z aromatyczna pastą z dyni i ziaren słonecznika z ?kubkiem kakao?, proste i pyszne rafaello z kaszy jaglanej z migdałami, gruszki i twarożek z papryką to zestaw, który nie jednej odchudzającej się z nami osobie umili odchudzanie w te chłodne jesienne dni. A dla wszystkich szukających inspiracji na dania w stylu fit jak zwykle przedstawiamy przepis na danie główne zestawu!

  • Składniki:
  • Groch łuskany połówki 25 g
  • Kasza jęczmienna, pęczak 15 g
  • Włoszczyzna krojona mrożona 80 g
  • Jogurt grecki 30 g
  • Żółtko kurze 1 szt.
  • Masło bez dodatków 5 g
  • Natka pietruszki do smaku
  • Czosnek/majeranek/papryka wędzona/pieprz do smaku

Wykonanie:

Połówki grochu namaczamy na 1-2 godziny a następnie gotujemy ok. 45 min lub bez namaczania ok. 1 godz. i blendujemy. Pęczak gotujemy przez ok. 10 min następnie dodajemy włoszczyznę i gotujemy przez kolejne 15 min. Na koniec dodajemy zblendowany groch. Jogurt mieszamy z żółtkiem i z odrobiną gorącej zupy dla zahartowania i wlewamy do zupy. Na koniec dodajemy masło, przyprawiamy i posypujemy natką pietruszki. Gotujemy przez kilka minut do uzyskania ulubionej gęstości grochówki.

Smacznego!