Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Kluski śląskie z jogurtowym sosem kurkowym

  • Składniki:
  • Ziemniaki 68 g
  • Mąka ziemniaczana 17 g
  • Kurki/świeże grzyby 90 g
  • Jogurt grecki 100 g
  • Pomidor 90g
  • Cebula 30 g
  • Masło bez dodatków 14 g

Sezon grzybowy w pełni tak, więc nie może ich zabraknąć w naszych dietach z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości”. W tym roku serwujemy je ze „śląskim akcentem”! Przez najbliższe 2 tygodnie odchudzające się z nami osoby będą miały możliwość wyboru diety, w której główne danie to ? kluski śląskie z jogurtowym sosem kurkowym! Nie zabraknie też sezonowych produktów takich jak papryka czy pomidory w innych posiłkach. Na śniadanie proponujemy kanapki z paprykarzem a na kolację sałatkę z papryką, pomidorem i mozzarellą. Natomiast łasuchów lubiących słodkie dania na pewno ucieszy owsiany budyń czekoladowy z orzechami na drugie śniadanie! Dieta dla aktywnych użytkowników portalu dostępna jest już od 17 września , a dla wszystkich mających ochotę spróbować pysznego dania głównego z naszej najnowszej diety prezentujemy przepis :

  • Składniki:
  • Ziemniaki 68 g
  • Mąka ziemniaczana 17 g
  • Kurki/świeże grzyby 90 g
  • Jogurt grecki 100 g
  • Pomidor 90g
  • Cebula 30 g
  • Masło bez dodatków 14 g

Wykonanie:

Kluski: Ugotowane ziemniaki , rozgniatamy, po przestudzeniu łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto z którego formujemy małe kulki , robiąc w każdej delikatny dołek. Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wypłynięcia na wierzch. Sos: Kurki i cebulę (3/4 porcji) kroimy, dodajemy masło, kilka łyżek wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. w razie potrzeby uzupełniając wodę. Na koniec dodajemy jogurt i  podgrzewamy cały czas mieszając do momentu zgęstnienia płynu. Sosem polewamy kluski.

Smacznego!