Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

„Lazania” z bakłażana

  • Składniki:
  • Bakłażan 140g
  • Pomidor 80g
  • Koncentrat pomidorowy 70g
  • Mięso mielone wieprzowo- wołowe bez soli 90g
  • Ser mozzarella 60g
  • Czosnek świeży do smaku
  • Cebula 10g
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Oregano do smaku

W najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości”, jako główny posiłek proponujemy lazanię z.. bakłażana! To pyszne fit danie w śródziemnomorskim stylu z nutką wakacyjnych wspomnień, nie jednej odchudzającej się z nami osobie pozwoli bezkolizyjne przejść na tryb jesienny i chudnąć z przyjemnością! W diecie nie zabraknie również innych pysznych dań z sezonowymi przysmakami takich jak: kanapki z twarożkiem z kolorową papryką, jogurt brzoskwiniowy oraz placki z kalarepy i pestek dyni.  A dla wszystkich wielbicieli śródziemnomorskiej kuchni prezentujemy przepis na lazanię z bakłażana

  • Składniki:
  • Bakłażan 140g
  • Pomidor 80g
  • Koncentrat pomidorowy 70g
  • Mięso mielone wieprzowo- wołowe bez soli 90g
  • Ser mozzarella 60g
  • Czosnek świeży do smaku
  • Cebula 10g
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Oregano do smaku

Wykonanie:

Bakłażana kroimy na podłużne plastry i przez chwilę grillujemy lub opiekamy na suchej patelni pod przykryciem. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami.  Plaster bakłażana kładziemy na dnie naczynia, smarujemy częścią koncentratu pomidorowego i układamy na nim pokrojone na plastry pomidory, ser, wymieszane z koncentratem mięso, posmarowany koncentratem plaster bakłażana, pomidory i ser. Czynność powtarzamy w zależności od ilości produktów i wielkości naczynia. Do ostatniej warstwy dodatkowo dodajemy plastry cebuli oraz pokrojony ząbek czosnku i posypujemy oregano.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40 min.

Smacznego!