Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

„Ruskie” naleśniki

  • Składniki:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
  • woda 50 g
  • mleko 2% tł. 50 g
  • jajko 1 szt.
  • bataty 70 g
  • ser twarogowy półtłusty 70 g
  • cebula 70 g
  • pieprz czarny do smaku
  • olej rzepakowy 10 g

W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości odchudzającym się z nami osobom proponujemy „ruskie”… naleśniki. To nie do końca typowe połączenie zapewne zadowoli zarówno wielbicieli naleśników jak i „ruskich” pierogów. Co więcej – dzięki zastąpieniu ziemniaków batatami – indeks glikemiczny tego dania jest zdecydowanie niższy od jego tradycyjnej wersji.

Pozostałe posiłki przedstawiają się równie atrakcyjnie. Kanapki z żytnim pieczywem i pastą serowo-marchewkową, mandarynkowy koktajl z jogurtem, rodzynkami i otrębami oraz kolorowa sałatka z zimowych warzyw z kurczakiem i słonecznikiem – to bardzo proste i szybkie w wykonaniu dania, które uprzyjemnią użytkownikom naszego portalu najbliższe 2 tygodnie odchudzania.

Trzymamy kciuki i życzymy smacznego !

  • Składniki:
  • mąka pszenna pełnoziarnista 40 g
  • woda 50 g
  • mleko 2% tł. 50 g
  • jajko 1 szt.
  • bataty 70 g
  • ser twarogowy półtłusty 70 g
  • cebula 70 g
  • pieprz czarny do smaku
  • olej rzepakowy 10 g

Wykonanie:

Mąkę, jajko, mleko i wodę mieszamy, odstawiamy na kilka minut a następnie „smażymy” naleśniki na beztłuszczowej patelni. Cebulę kroimy w kostkę i dusimy pod przykryciem, podlewając wodą; gdy już będzie miękka dodajemy olej i ewentualnie odparowujemy wodę. Bataty obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie blendujemy z twarogiem. Dodajemy ¾ cebuli i doprawiamy pieprzem. Naleśniki nadziewamy farszem, a na wierzch wykładamy pozostałą cebulę.