Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Szparagowe naleśniki w najnowszej diecie!

  • Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista  40 g
  • Mleko 2%  50 g
  • Jajko  1 szt
  • Szparagi lub fasolka szparagowa  250 g
  • Filet z indyka  110 g
  • Ser mozzarella  60 g
  • Sezam  5 g

Lato tuż tuż … a wraz z nim poszerza się gama owoców i warzyw, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Są również takie jak szparagi czy truskawki, na które sezon trwa bardzo krótko i na które czekamy wiele miesięcy.   Dlatego też w najnowszej odsłonie diety z cyklu „Moc dietetycznych rozmaitości” proponujemy:

 – kanapki z ricottą i truskawkami
– sałatkę z bobem
 – szparagowe naleśniki
– wiosenne szaszłyki

Taki sezonowy zestaw jest dostępny już od poniedziałku 8 czerwca! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wiosenna – letni obiad z najnowszej diety.

  • Składniki:
  • Mąka pszenna pełnoziarnista  40 g
  • Mleko 2%  50 g
  • Jajko  1 szt
  • Szparagi lub fasolka szparagowa  250 g
  • Filet z indyka  110 g
  • Ser mozzarella  60 g
  • Sezam  5 g

Wykonanie:

 

Do mleka wymieszanego pół na pół z wodą dodajemy mąkę oraz jajko. Z ciasta na beztłuszczowej patelni smażymy naleśniki. Na każdym naleśniku układamy ¾ gramatury sera upieczone mięso z indyka oraz ugotowane al’dente szparagi (lub fasolkę} i zawijamy w dowolny sposób. Naleśniki po wierzchu posypujemy pozostałym startym serem i wstawiamy na chwilę do piekarnika, żeby ser się rozpuścił. Po wyjęciu posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem