Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

W najnowszej diecie – dyniowy makaron!

  • Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty  80 g
  • Dynia  120 g
  • Ser ricotta 80 g
  • Cebula 40 g
  • Masło 10 g
  • Pieprz czarny, natka pietruszki do smaku

Dynia … złocista królowa jesieni, z której można przygotować niezliczoną ilość przepysznych potraw! Nie mogło jej oczywiście zabraknąć w naszych dietach z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości! W tegorocznym dyniowym sezonie proponujemy ją w postaci dyniowo – serowego sosu z pełnoziarnistym makaronem! W pozostałych posiłkach również nie zabraknie darów jesieni! Omlet z grzybami, czekoladowy jogurt ze śliwkami oraz paprykowy twarożek sprawią, że odchudzanie z nami będzie przyjemnością!

  • Składniki:
  • Makaron pełnoziarnisty  80 g
  • Dynia  120 g
  • Ser ricotta 80 g
  • Cebula 40 g
  • Masło 10 g
  • Pieprz czarny, natka pietruszki do smaku

Wykonanie:

 

Dynię kroimy na kawałki, gotujemy lub pieczemy i blendujemy na puree. Dodajemy ricottę i podgrzewamy z kilkoma łyżkami wody, w której gotował się makaron, tak aby uzyskać konsystencję sosu. Sos przyprawiamy i polewamy nim makaron. Po wierzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki i zeszkloną na łyżce masła cebulką.