Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Wiosenna botwinka z jajkiem – w najnowszej diecie!

  • Składniki:
  • włoszczyzna świeża  60 g
  • botwinka  140 g
  • ziemniaki 50 g
  • filet z kurczaka  100 g
  • jajko 1 szt
  • jogurt grecki  30 g
  • olej rzepakowy  10 g
  • sok z cytryny do smaku
  • natka pietruszki  do smaku

W najnowszej diecie z cyklu „Moc Dietetycznych Rozmaitości” królują sezonowe warzywa i owoce !

Botwinka, młoda kapusta, rzodkiewka, szpinak, szczypiorek, młoda cebula, młody por, szparagi, sałata, groszek, truskawki, rabarbar, agrest,  czereśnie czy maliny dojrzewające w wiosennym słońcu, są nie tylko smaczne, ale i bogate w witaminy i składniki mineralne, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie!

 Dlatego też na obiad proponujemy pyszną wiosenną botwinkę z jajkiem. Natomiast w pozostałe posiłki czyli: kanapki z kulkami mozzarelli, chrupiący jaglano – kokosowy mix oraz sałatkę z kurczakiem,  sezonowe owoce i warzywa we wskazanej w diecie gramaturze będziecie mogli wkomponować sobie sami, według smakowych upodobań i dostępności!

A tym którzy szukają inspiracji na wiosenny obiad podrzucamy przepis na botwinkę w stylu fit

  • Składniki:
  • włoszczyzna świeża  60 g
  • botwinka  140 g
  • ziemniaki 50 g
  • filet z kurczaka  100 g
  • jajko 1 szt
  • jogurt grecki  30 g
  • olej rzepakowy  10 g
  • sok z cytryny do smaku
  • natka pietruszki  do smaku

Wykonanie:

Pokrojoną włoszczyznę, buraczki i łodyżki z botwinki (bez liści), ziemniaki oraz filet z kurczaka zalewamy wodą, dodajemy olej i gotujemy ok 20-25 min. Na koniec dokładamy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Całość doprawiamy czosnkiem, pieprzem i cytryną. Spożywamy z jajkiem i jogurtem.

 

WARZYWA I OWOCE SEZONOWE MAJ/CZERWIEC