Dietetyczne Rozmaitości

Co 2 tygodnie nowa dieta!

Zupa z bakłażanem

  • Składniki:
  • Bakłażan  80 g
  • Włoszczyzna, cebula  120 g
  • Pomidory malinowe   120 g
  • Mięso mielone z Indyka  120 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Ser ricotta  35 g
  • Przyprawy bez soli do smaku do smaku

W najnowszej diecie z cyklu Moc Dietetycznych Rozmaitości sięgamy do darów późnego lata. Jako danie główne proponujemy zupę z bakłażanem  a na  kolację sałatkę z malinowych pomidorów , fasolki szparagowej i orzechów. Ten pyszny zestaw dopełniają kanapki z ricottą i świeżym ogórkiem oraz pyszne placuszki z wiejskiego serka z powidłami z sezonowych owoców. Smacznego!

  • Składniki:
  • Bakłażan  80 g
  • Włoszczyzna, cebula  120 g
  • Pomidory malinowe   120 g
  • Mięso mielone z Indyka  120 g
  • Oliwa z oliwek 10 g
  • Ser ricotta  35 g
  • Przyprawy bez soli do smaku do smaku

Wykonanie:

Pokrojonego bakłażana, włoszczyznę, cebulkę oraz przyprawione mięso mielone dusimy pod przykryciem na oliwie, w razie potrzeby  dodając odrobinę wody.  Pod koniec dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory a następnie   gorącą wodę tak aby uzyskać ulubioną gęstość zupy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na koniec odlewamy ok. ¼ zupy dodajemy do niej ricottę , blendujemy i wlewamy z powrotem  do garnka. Posiłek   możemy przygotować  również  jako danie jednogarnkowe, bez dodawania wody.