PH w żywieniu – jakie ma znaczenie?

Przyczyn złego samopoczucia, ciągłego bólu głowy i zmęczenia najczęściej szukamy w chorobie. Tymczasem problemem może być zachwiane pH organizmu. Co to oznacza i jak temu zaradzić? Dlaczego pH jest tak ważne dla naszego zdrowia? Odpowiedź znajdziesz w poniższym artykule!

W dążeniu do zdrowia organizmu zachowanie równowagi między zasadowością a kwasowością jest jednym z kluczowych warunków. Dobre pH to gwarant sprawnego funkcjonowania wszelkich procesów chemicznych, toczących się bezustannie w naszym ciele. W FIT2BE przywiązujemy do tego dużą wagę, proponując odchudzającym się z nami osobom system żywieniowy „Unormuj swoje pH”. Odpowiednio skomponowana dieta jest bowiem najlepszym sposobem na regulację tej miary. Produkty spożywcze dzielą się na dwa rodzaje: zasadotwórcze i kwasotwórcze.

Czym jest pH?

Mianem pH określamy miarę kwasowości lub zasadowości roztworu. Takie oznaczenie ma też nasza krew, czyli roztwór, który towarzyszy wszelkim procesom chemicznym, jakie zachodzą w organizmie. Prawidłowe pH człowieka waha się między 6,8, a 7,8. Większy lub mniejszy wskaźnik oznacza, że proporcja kationów i anionów w płynach ustrojowych została zachwiana. Może to nieść za sobą przykre konsekwencje zdrowotne.

Zakwaszenie organizmu – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

O kwasicy mówimy, gdy współczynnik pH spada poniżej 6,8. Winne mogą być temu choroby, które uszkodziły któryś z narządów biorących udział w wydalaniu toksyn (np. nerki) lub zła dieta. Pierwszym aktem obrony organizmu przed zakwaszeniem jest uwolnienie z kości substancji mineralnych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi osteoporozy. Następstwem tego stanu mogą być też cukrzyca, rozwój kamicy nerkowej czy wzrost ciśnienia. Wypadanie włosów, chroniczne zmęczenie, apatia, napady głodu czy nadmierna potliwość to skutki nawet niewielkiego zakwaszenia. Nasz niepokój powinny także wzbudzić objawy takie jak: grzybica przewodu pokarmowego, problemy trawienne, problemy z cerą, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg oraz opuchlizny, które mają doraźnie zmniejszyć stężenie kwasów w organizmie.

Jaka dieta na prawidłowe pH?

Dieta współczesnego człowieka niestety sprzyja zakwaszaniu organizmu. Ważne więc, aby dostarczać sobie jak najwięcej pokarmów o działaniu zasadowym, a odrzucić te kwasotwórcze. Do produktów wykazujących silny odczyn zasadowy należą przede wszystkim świeże warzywa i owoce, np.: suszone morele i figi, mango, arbuzy, pietruszka, rzeżucha, szparagi, limonki, boćwina, szpinak, bakłażan, cukinia i świeże soki warzywne bez dodatkowego cukru. W walce o dobre pH warto z kolei zrezygnować z: białej mąki i jej produktów, cukru, kawy, czarnej herbaty, dżemów, soli, ryżu białego, słodzonych napojów, sera żółtego, wołowiny i wątróbki. Istnieją także produkty neutralne dla pH, są to np.: świeże masło, jogurt naturalny i olej roślinny.

Zdrowa dieta to najłatwiej dostępna i zarazem najlepsza broń w walce o prawidłowy poziom pH naszego organizmu. Warto zwrócić uwagę na nasze codzienne menu, aby ten wskaźnik zawsze pozostawał uregulowany. Dieta tego typu nie wymaga wielkiego zaangażowania, a może przynieść nam ogromne korzyści zdrowotne. Niezakłócone pH zapewnia bowiem dobre samopoczucie przez cały czas.